Општи принципи
Да нема прејадување и масно приготвена храна. Штетни храни се сите оние кои содржат голема количина на холестерол (мозок и внатрешници, жолчка од јајце, масни меса, масни риби, презли, грав и легуминози генерално). Мајонези, зачинета храна, спанаќ, расол, многу студени напитоци, сладолед и алкохол.
Дозволена исхрана
Леб, млеко и сите видови млечни производи, кравјо сирење, урда (подобро е да се применуваат во варена форма), ориз, компир, (пире најдобро), мед, слатки од секаков вид, овошни сокови. Сите видови овошје и зеленчук. Земање храна богата со витамин Ц. Пожелно е храната да се зема топла и во умерена количина. Од масти се дозволува зејтин и маслинов зејтин (како на примет во натурални видови на салата).