Исхрана на болни со хроничен хепатитис

Исхрана на болни со хроничен хепатитис


Основни принципи

Внес на храна со нормални количини на белковини и јагленохидрати, а посиромашна со масти (особено од животинско потекло), богата со витамини, помалку сол, а никако конзерви и пикантна храна.

 

Дозволена исхрана

Млеко, урда особено сирутка, сирење, немасно месо (телешко, пилешко, говедско и јагнешко) немасни риби, белка од јајце, сите видови зеленчук (компир, моркови, сладок пипер, домати, млади краставици), овошје од секаков вид (малини, јагоди, портокали, јаболки) грозје и др.

Бел леб, бисквити, сахарин, пчелин мед и слатка и мармелади.

 

"Исхрана на болни со хроничен хепатитис"

 

Забранетa исхрана

Храна која содржи поголеми количини на холестерол: мозок, жолчка од јајце, крезли, бубрези и внатрешници, мрсна риба и сирење, грав, конзерви, спанаќ, црни патлиџани, лук и лута храна воопшто, солено и кисела храна.

Алкохол во која било форма.