Диета кај улцерозен колитис и кронова болест

Диета кај улцерозен колитис и кронова болест

Општи принципи

Високо калорична храна богата со протеини и витамини, составена од намирници со мало количество на сварени моркови.

 

Дозволена исхрана

Млеко:  млеко и млечни производи, јајца (доколку се поднесуваат)

Месо:  младо месо (пилешко, телешко), не масна и пресна риба и мрсни меса и сувомеснати.

Леб:  бел леб, црн леб, двопек, гриз, ориз.

Сол: умерено (до 10 грама на ден)

Овошје:  во вид на овошн сокови, овошни желеа, пасирани компоти, рендано јаболко, дуњи, дренки, боровинки, јагоди, малини.

Зеленчук:  Во вид на пире, (компири, моркови, карфиол, тиквички), во вид на сокови (патлиџан, зелка).

 

Диета кај улцерозен колитис и кронова болест

 

Забранета исхрана

  • Намирници кои создаваат гасови, зелка, кељ, лук, кромид, праз, краставица, грашок, грав
  • Намирници кои индивидуално не се поднесуваат
  • Алкохол
  • Тврдо месо, месо со жили, пржена храна

 

Број на оброци

4 – 5 по можност

 

Кулинарска обработка

Варење, приготвување на пареа или водена бања, скара без дополнително замастување, пасирање, рендање, приготвување пресни сокови.

 

Напомена: Строгите забрани важат само за активните фази на егзацербација на болеста, додека вон тоа внесот на прехрамбени продукти е строго индивидуален согласно личната подносливост на пациентите.